Nikon Imaging | Danmark | Europa

OBJEKTIVET RETTET MOD MADSPILD

Published 3 December 2018

Summary

Mængden af mad, der smides ud, løber op i milliarder af euro hvert eneste år. Cirka halvdelen af alt madspild finder sted i folks eget hjem. Silvia Bifaro, madfotograf, og bæredygtig madentusiast ClerkenwellBoy slog sig sammen for gennem deres fotografier at tage fat på dette presserende globale problem. De mødtes i #Lensonlife - hvor de udfordrer hinanden til at benytte hverdagens ingredienser på en ny måde og inspirere andre til at se på mad, ikke kun i et nyt perspektiv, men også gennem et nyt objektiv.


#Lensonlife

De mest engagerende fotografier fortæller en historie - de tager os med på en ny rejse og gør det muligt for os at udforske endnu ikke opdagede stier. #Lensonlife er et projekt, der bringer forskellige verdener sammen ved at fejre unikke perspektiver.

Denne gang møder vi Silvia og ClerkenwellBoy, som har skabt de lækreste opskrifter bestående af dagligdags ingredienser, hvor de beviser, at ting, du har glemt i dit køleskab, stadig kan bruges. De befinder sig i Silvias hjemmestudie i London, hvor de har lavet mad i fem dage, snakket om madspild og om, hvordan #Lensonlife inspirerer dem til at komme endnu længere ud end bare smukke madbilleder.

© Silvia Bifaro

Inspirer andre til at blive mere bevidste, når det handler om mad

ClerkenwellBoy forklarer: "Eftersom mad ikke koster alverden, ser det måske heller ikke ud af så meget, når den går til spilde. Hvis den ikke ser lækker ud, køber vi den ikke. Hvis den ikke smager godt, smider vi den bare ud. Mange af os køber mere mad, end vi har brug for, og resultatet er, at maden skubbes længere og længere ind i køleskabet og glemmes, ind til det er tid til at smide den ud som rådden føde."

"Silvia og jeg fik den udfordring at bruge hverdagens ingredienser til at mindske madspildet i Nikons #Lensonlife projekt, et initiativ, der sætter nye perspektiver på samfundsemner som madspild. Det er forbløffende at opleve, hvad der kan ske, når man får nogle forskellige syn på de ting, der betyder mest for os. Alle har deres eget syn på vigtige emner som madspild. Det er først, når synspunkterne mødes, at man kan komme frem til nogle vidunderlige og interessante resultater! At bringe madfotografering sammen med et emne, der ligger mig så meget på sinde, kan forhåbentlig inspirere mange mennesker til at ændre adfærd. I samarbejdet med Silvia, som har sin egen helt unikke stil inden for fotografering, skabte vi smukke billeder, som kan opmuntre folk til at tænke over, hvordan de kan bruge al maden i stedet for at smide den væk."

© Silvia Bifaro

Silvia tilføjer: "Den måde, vi er opdraget på, kulturen, vi er vokset op i, forholdet til vores forældre og søskende, alle de former for musik, bøger og film, vi har mødt, alt det har spillet en rolle for, hvordan vi oplever ting. Somme tider kan vores måde at opleve på blive forandret i mødet med mennesker, og i dette tilfælde har ClerkenwellBoy inspireret mig til at handle med større omtanke, når det gælder mad."

"Jeg havde virkelig ikke tænkt over, at rådne madrester bagest i køleskabet indirekte har stor indvirkning på miljøet. Når man smider en halv lasagne ud, har man også spildt halvdelen af de skadestoffer, der opstod ved at producere, forarbejde, pakke, transportere, lagre, opbevare og lave maden. Jeg har lært, at en af de vigtigste ting, vi kan gøre for at modvirke den globale opvarmning, er at mindske madspildet."

"Derfor har ClerkenwellBoy og jeg til #Lensonlife skabt nogle spildfri opskrifter og en liste med tips, som forhåbentlig kan inspirere alle til at mindske deres madspild og CO2-aftryk."

© Silvia Bifaro

Anvendt kameraudstyr

Til dette projekt fotograferede Silvia med Nikon D850 og AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G.

"Med D850 og dets vippeskærm er det så let at fange skønheden i ingredienserne og serveringerne, og selv når jeg holder kameraet højt oppe over hovedet, skal jeg blot bruge det letteste fingertryk! Med LCD-berøringsskærmen kan jeg se præcis det billede, jeg vil have, og tage det ved at trykke der, hvor jeg vil have, at fokus skal være. Det er en drøm af et kamera for alle, der foretrækker at fotografere håndholdt. Jeg elsker også at bruge 50 mm-objektivet sammen med kameraet. Det er det perfekte objektiv til mit hjemmestudie, ikke mindst når solen forsvinder."

© Silvia Bifaro